Sommarsofta med barn i Köpenhamn

Hoppa i vattnet från Islands Brygge och bada mitt i city

Sommarbruna barnben ska naturligtvis gå till Tivoli när man är i Köpenhamn. Stor gräddglassar och snurrande karuseller.  När man har satt kryss för Tivolirutan finns det så oändligt många andra sköna saker att göra  i Köpenhamn. 

Islands Brygge – kanske världens bästa citybad. Tycker jag. Och ungarna! Vi åker in och badar här varje sommar. Islands Brygge är som en väldigt stor badbrygga, med bad till både stora och små. Grunda barnbad eller bråda djup för den som vill hoppa från hög höjd. Ett grönområde där man solar, äter sin take away-pizza eller bara träffar sina polare – om du är folkskygg bör du dock söka dig annorstädes – Islands Brygge är välbesökt när solen skiner.  Barnfamiljer och tonåringar. Restaurangbesökare och badare. En gott och blandat-påse med take away, pizzerior och fancy restauranger. Mitt på Islands Brygge ligger Kulturhuset som både är restaurang, konsertplats under jazzfestivalen och en rad andra aktiviteter.  Slå dig ner på en stol, beställ från menyn eller deras sommargrill och luta dig tillbaka med DJ:s toner i bakgrunden. Låt ungarna springa bort till lekplatsen runt hörnet. Ta med ett schackbräde och få spö av din äldsta dotter på 8 (man kan lugnt påstå att schack inte är min styrka). Hoppa i vattnet från kajen, strosa runt bland industridesign och gamla järnvägsspår. En sak är säker: Islands Brygge är så mycket sommar i storstaden det kan bli. 

Pausa från storstaden och åk norrut till Bellevue strand. Börja dagen på stranden – sanden är vit, vattnet långgrunt och dessutom stammar strandens byggnader från Arne Jacobsens penna. Och det är ju inte varje dag på stranden man blickar ut över ett arkitektritat livräddartorn och kiosk…! När solen börjar gå ner borstar du av dig sanden och sadlar om till en kväll på Bakken. Mitt i grönområdet Dyrehaven ligger sköna nöjesparken Bakken som på något förunderligt vis fortfarande har en lätt doft av dansk nostalgi från förr.  Låt ungarna åka så många karuseller de bara orkar, frossa i danska mjukglassar och hör hur skogens sommarljud flätas samman med besökarnas bergochdalbane-tjut. 

Mmm… mysiga matmarknader

Man kan ju knappt tro att det är sant, men det är inte alltid badväder i Köpenhamn på sommaren. Damn. Men då kan man istället lägga imponerande mycket tid på att turnera mellan de olika matmarknaderna i stan: 

Torvehallerna – ligger mitt inne i stan vid Israels Plads. Här kan du köpa blommor, tappa upp cognac eller whiskey på små miniflaskor (!) eller äta i någon av de många matbodarna. Precis runt hörnet kan barnen springa av sig på lekplatsen, om det regnar kan ni fly in till Arbejdermuseet, och den som vill kan smälta maten på en promenad runt de närliggande Søerne (sjöarna) eller i Botaniska trädgården.  Ta med en sparkcykel till de minsta i familjen så blir promenaden runt Søerne en fest!

Reffen – Copenhagen Street Food. Ta havnebussen (båtar som tillhör kollektivtrafiken) till Reffen från Nyhavn. Eller cykla över till andra sidan på den länge efterlängtade Indehavnsbroen.  På Reffen väntar en mängd matbodar och barer, här är det skönt att bara hänga. Förresten, när du ändå ska över med barnen från Nyhavn til Reffen ska ni passa på att hoppa en sväng på studsmattorna som är inbyggda i trottoaren i Havnegade.  

Kødbyen – kanske inte så mycket marknad, men gott om mat! Industridesign möter gastronomi i det här området som enligt samma recept som Meat Packing District i NYC har gjorts om från slakteriområde till en rad olika restauranger. Och namnet till trots är Kødbyens fiskrestaurang alldeles ovanligt bra. 

Halvandet

Tvättäkta köpenhamnsbor kan träta i det oändliga om korrekt uttal av olika platser i huvudstan och detta är en av dem: Hall-vännet eller Halv – ännet? Alltså, hallvattnet eller en och en halv? Något fonetiskt facit finns inte, men härligt är det på Halvandet ändå. Man kommer till Halvandet om man fortsätter förbi Reffen och här finns både strandbar och restaurang, man kan naturligtvis bada från kajen och inte sällan spelas en koncert eller två. Hela den danska nationens stolthet Michael Learns to Rock var naturligtvis här i somras och om de inte spelade I’m not an actor, I’m not a star and I don’t even have my own car.. ja, då är jag inte säker på vad de gjorde, för det är väl mer eller den enda hiten de har haft. För sisådär en 30 år sedan. Men både barn och vuxna trivs på Halvandet med god mat och gott om plats att röra sig, om inte annat så ner i vattnet. 

Advertisements