Topp 7 i Berlin med barn

Berlin är en fantastisk stad att semestra i med barn. Berlinborna är överlag förtjusta i barn – gärna väluppfostrade sådana  🙂 Det tyska sinnelaget är nu en gång för alla en vän av ordning. Dessutom är det lätt att röra sig på de breda boulevarderna, särskilt i gamla öst, och man kan alltid slå sig ned på en Biergarten med inbyggd lekplats – hallå liksom…! Som ung student bodde jag 6 år i Berlin på 90-talet, när Love Parade och techno var som störst, och hängde på ställen som inte var direkt barnvänliga. Att komma tillbaka med barnen blev ett nytt möte med min gamla stad. 

Berlin har ett fascinerande och delvis tragiskt förflutet som kan vara svårt att förstå för små barn (eller rentav ointressant). För lite större barn/tonåringar kan Berlin bjuda på en förståelse för europeisk nutidshistoria som man inte kan få någon annanstans. Då är det bara att bege sig till Checkpoint Charlie, East Side Gallery och Jewish Museum. Kanske ni till och med fäller en tår tillsammans över alla de liv som spillts. 

En dag i Prenzlauer Berg

Ja, du läste rätt. Man kan lätt lägga en hel dag på Prenzlauer Berg. Kika i spralliga affärer, titta på graffiti, äta god mat på mysiga kaféer.

Åk till Kollwitzplatz. I mitten är en stor lekplats, runt omkring ligger en rad mysiga kaféer. Låt ungarna leka av sig medan du njuter av en Milchkaffe mit Apfelstrudel. Fönstershoppa er hela vägen hem till fots. Här finns gott om plats på de breda trottoarerna så man känner inte att trafiken stör. 

Biergarten med lekplats

Detta måste ju vara tyskarnas mest geniala uppfinning nånsin. En liter öl i kombination med Bratwurst under lummiga träd – och så lekplats till ungarna samtidigt! Wohooo! Detta kan man hitta i de flesta tyska städer, så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av denna fantastiska föräldravänliga institution. Här finns några olika att välja mellan i Berlin

Fernsehturm eller Reichstag

Få fantastisk utsikt över hela Berlin från TV-tornet på Alexanderplatz.  Längst upp finns en roterande restaurang för den som känner för det. Boka gärna biljetter i förväg, det kan vara långa köer, särskilt i högsäsong.  Själv är jag alldeles ovanligt förtjust i att gå upp i kupolen längst upp på det tyska riksdagshuset som förenar tysk historia med modern arkitektur på ett sanslöst bra sätt. 

Berliner Zoo/Tiergarten

Berlin har ett helt fantastiskt zoo. Det är stort, djuren ser ut att trivas och här finns trevliga kaféer och en väldigt fin naturlekplats. Ta en extra titt på gorillorna och se om du känner igen dig själv.   Berlins zoo ligger för övrigt precis bredvid Berlins motsvarighet till Central Park – Tiergarten – som är alldeles ovanligt ljuvlig när man vill ta en paus från storstadsbruset. 

Berlins strandbarer

På sommarbesök i Berlin? Då är det ett MÅSTE att hänga på en av den tyska huvudstadens många strandbarer. Till skillnad från i Stockholm eller Köpenhamn kan man inte bada i centrum (fast jag har inte testat, men skulle tippa att det kliar i minst ett år efteråt), om man vill bada får man förflytta sig till vattenleder lite längre utanför staden. 

East Side Gallery

Klassikern som bara måste ses – och precis som med Mona Lisa är det möjligt att du inte är ensam här. Se det som en meta-upplevelse och fota alla andra som fotar.

Asisi Panorama Berlin

Inte långt ifrån Checkpoint Charlie hittar du denna pärla som i en 360-graders utställning med ljudinspelningar visar hur det såg ut precis vid muren på 80-talet. I öst låg Mitte och i väst låg det alternativa Kreuzberg, två vitt skilda världar bara ett stenkast ifrån varandra. Asisi ger dig en autentisk känsla hur det var att leva i Berlin innan muren föll.