Topp 5 i New York med barn

New York med barn? Låter det jobbigt? Inte alls. Du kan tvärtemot se fram emot att upptäcka  The Big Apple i ett lite lugnare tempo. Kanske inga musikaler eller cocktailbarer, men möten med människor och lite av den vardag NYC-familjerna lever i.  Först 3 livsviktiga tips:

  1. Ta gärna ett område per dag. NYC är stort och det tar tid att ta sig fram och tillbaka. Brooklyn en dag, Williamsburg en annan, Central Park en tredje osv.
  2. De flesta barn tycker det är urbota trist att gå. Ta med en sparkcykel/sittvagn, så förvandlas även längre sträckor till ett nöje.
  3. Satsa på lekplats varje dag. Det är lätt att ta reda på i förväg. Köp en latte och sätt dig på en bänk så kan jag garantera att du kommer i samtal med en New York-mamma/mormor/nanny som också sitter och väntar. Och de älskar att prata med exotiska  svenskar – om inte annat kan man tuta i dem en rövarhistoria om isbjörnar på gatorna och hur det är att leva i ett land med evig snö och socialistisk regering. 

Top of the Rock i skymningsljus

Ta reda på när solen går ner. Tajma ditt besök på Top of the Rock med skymningen – så får du chansen att både se det mjuka solnedgångsljuset och världens kanske häftigaste storstad i kvällsljus. Barnen tycker det är minst lika häftigt som du. På Top of the Rock (till skillnad från Empire State) finns inga stängsel eller fönsterrutor som stör utsikten. Ren njutning. 

Greenwich Village och Highline

Börja dagen med att släntra genom de rika bohemernas kvarter och få lite Sex and the City-känsla.  Låt barnen bygga sin egen cupcake på Molly’s Cupcakes. Köp en plastgroda som kan simma eller någon annan oemotståndlig must-have. Fortsätt mot Meat Packing District och luncha på Gansevoort Market. Walk the Highline och låt barnen glida runt på sparkcyklar, titta på alla blommor och ta in den häftiga arkitekturen. Låt barnen ta bilder. Ta en eftermiddagspaus på ett av kaféerna på Highline, här finns plenty att välja mellan. 

Vattenlekplatser

Om du är i NYC på sommaren med barn är vattenlekplatser ett måste. Inte bara för att det är skönt att svalka sig, utan för att det är kul! Ta med baddräkt och handduk – amerikanska föräldrar låter inte nödvändigtvis sina små änglar springa nakna.. 

Ta båten till Frihetsgudinnan

Både för att det är roligt att åka båt och för att Frihetsgudinnan är så ikonisk. Till och med vår dotter på 6 år den gången visste att Frihetsgudinnan = NYC. Man måste däremot inte nödvändigtvis gå upp i den 93 meter höga statyn, det kan vara långa köer.  Efteråt kan man ta en sväng förbi de stora pengarna på Wall Street, klappa Wall Street-tjuren och ta en Hot Dog. 

Central Park

Central Park är ljuvligt året runt och ett sant eldorado för barn på sparkcykel. Om du har sett Madagaskar vet du att här finns ett zoo, men verklighetens version är inte särskilt stort. Vi hoppar med lätta ben över zoo-besöket och tar istället en cykeltaxi till Bethesda Fountain, kollar in om inte nån spelar John Lennons skönklingande ackord vid Strawberry Fields och berättar om Beatles epokgörande låtar för våra barn som har snöat in på Markus och Martinus. Och så avrundar vi med en sväng på vattenlekplatsen. Så klart.