Sommar i Alperna – Bayern och Österrike

Som fjällen utan mygg. Inte bara en pr-slogan utan helt sant. Och jag vet att det är som att svära i kyrkan, men jag tycker nog att Alperna trumfar de svenska fjällen. Var kan man annars få wienerschnitzel, öl och apfelstrudel på en bergstopp?

Vår resa började med biltåget från Hamburg till München. Anledningen till att det blev biltåget och inte plattan i botten på Autobahn var helt enkelt att min käre make och jag inte är överdrivet förtjusta i att köra långt. Så om vi på något sätt kunde förkorta själva bilresan var vi väldigt glada. Storögt tittade barnen på när bilen körs ombord på tåget och sen kunde vi ta plats i vår kupé. Och även om madrasserna nog snarast kan definieras som lite tunna var det väldigt skönt att slippa köra genom hela Tyskland med två små barn på baksätet.

Königsee – vandra och bada

189 meter djup på över 600 meter över havet och klirrande kall på en varm sommardag. Strunta i alla som springer på turistsidan av sjön. Åk runt till en mer avsides plats. Simma ut i vattnet och njut av tystnaden som uppstår mellan trädtopparna, vattendropparna och nån enstaka båt som ljudlöst glider genom vattnet. Avsluta på en av de mysiga restaurangerna. Kanske
Restaurant Echostüberl? Eller vandra i de skogsklädda omgivningar och fortsätt till vattenfall och sjöar?

Smaragdgröna dopp mellan trädtoppar och skyhöga berg. Nästan lite religiöst, faktiskt.


Örnnästet – Kehlsteinhaus

Mitt i bayerska Berchtesgaden, långt upp ovan molnen på 1834 meters höjd ligger Kehlsteinhaus, även kallat Örnnästet. Faktum är att Hitler inte tillbringade mycket tid här. Det kan vara svårt att förstå när man ser hur vackert det ligger, men hans höjdskräck i kombination med att han var rädd för att blixten skulle slå ner i hissen som ledde den sista biten upp, avhöll honom från allt för många besök. Och det sägs att blixten faktiskt slog ner två gånger medan huset byggdes, så helt obefogat var det inte.

Från den lilla orten Obersalzburg tar man idag specialchartrade bussar upp mot toppen av berget där Örnnästet tronar. Den sista biten går genom en tunnel och med hiss. Den som känner spänstig kan även välja att vandra upp, man bör räkna med ca 3-4 timmars vandring i det som nog bör betecknas som brant terräng.

Utsikten från toppen är storslagen. Kombinerat med hela områdets tragiska historia går det en lätt en rysning utmed ryggraden när man står här. Så vackert ondskan låg här, för inte så länge sen.

Våra barn, som var 4 och 7 när vi var här, hade naturligtvis ett begränsat intresse av historia. Men en desto större fascination av att molnen nu faktiskt var UNDER oss och att man bitvis kunde sträcka ut handen för att röra vid dem. Varför inte passa på att äta lunch här? Det är inte ofta lunchen ackompanjeras av så storslagna vyer.

Åk sommerrodelbahn

Att åka rodelbahn är ett måste i de tyska och österrikiska Alperna. Vet du inte vad det är? Det är lite som att åka tvåmansbob i OS, fast utan de tajta trikåerna. Full fart nerför backen i en liten sommarpulka på spår helt enkelt – måste provas på när man är här. Och med lite tur kan man ta en linbana upp, och så blir både upp- och nerfarten en festlig upplevelse.

Vandra på hög höjd

Både de tyska och österrikiska Alperna inbjuder till otroligt fina vandringar på breda vandringsleder. Här snubblar man inte över grenar eller får knott i knävecken – det är myggfritt och dessutom otroligt välskött. Med andra ord är det enkelt att vandra med barn. Ta reda på vilken vandringsleder som finns vid närmaste turistinformation och hur svårighetsgraden ser ut. Och glöm inte att njuta en schnitzel eller en apfelstrudel när du kommer fram. Här är maten god, portionerna enorma och vyerna vackra. Så glöm inte att lämna leverpastejmackorna hemma.

Vi åkte till österrikiska Gmunden som liggere vid vackra Traunsee, tog linbanan upp på Grünberg och gav oss sedan ut på en cirka timslång vandring innan det var dags för lunchpaus på en Gaststätte, och sedan vandrade vi tillbaka i lugn och ro. Vattnet som strömmar i de små bäckarna är så rent att man dricka det. Lite naturfeeling får man ju alltså…!

Söta dopp i sköna sjöar

Bayern och Österrike gränsar inte mot havet på något håll, men det spelar ingen roll för man badar överallt ändå. I fantastiska sjöar – smaragdgröna, turkosa, varma, kalla. Välvårdade, vilda. Med Alptopparna som kuliss, förstås. Lite av naturens magi ska såklart följa med på färden.

I österrikiska Attersee badar du 25-gradigt i dricksvatten, i bayerska Königsee är det snäppet kyligare.

Börjar det bli för mycket natur? Kan det bli för mycket natur? I så fall väntar München och Salzburg runt hörnet.


Annonser