Samsø, Møn och Bornholm

Danska öar är som en saga av H.C. Andersen, men med ett lyckligt slut. Och stockrosor.

Samsø

Ta färjan från Kalundborg på Själland och vips är man mitt ute i dansk ö-idyll.

Samsø är varma pasteller, varma sommarkänslor – här är faktiskt ofta varmare än i resten av Danmark, och skönt lantlig avslappning. Och en musikfestival varje sommar som inte går av för hackor. Fiska krabbor i hamnen i Ballen, vada ut i det evigt långsträckta havet i Sælvig, cykla Samsø runt och fundera över vad du ska göra med all den tid som blir över när man inte behöver stanna i en enda trafikkorsning eller rondell. Kanske äta en glass?

Fiska krabbor i hamnen.

Cykla Samsø runt. Lugn. Rofyllt. Garanterat rondellfritt.

Møn

Bara en timmes bilfärd söder om Köpenhamn ligger idylliska Møn. Om du kisar riktigt mycket kanske du kan se Trelleborg på andra sidan sundet? Hit har konstnärer flyttat som ville bort från storstadens sus och brus, och här hittar du en mängd mysiga B&B’s som gör sin egen marmelad, bara ett stenkast från Köpenhamn. Ett ganska kraftigt stenkast förvisso, men du har väl en egen PT som kan fixa det där överarmskastet…?

Sköna Møn

Møn är framförallt berömt för Møns klint – häpnadsväckande branta vita kalkklippor som störtar ner i ett turkost hav. Møn är ett dessutom en av de få platser i Danmark där man har hittat spår av dinosaurier. Vem vet – kanske just du hittar en dinosaurietand på stranden?

497 trappsteg. Det är lika många när man ska upp igen.

Ven

Är Ven inte en dansk ö? Tillhör det Sverige? Men kom igen, det har alltså tillhört Danmark. Det var här Tycho Brahe tittade på stjärnorna och dog för att han inte hann gå på toa. Sägs det. Eller var det kanske i Prag? Och kanske det inte var urinvägsinfektion…? Konspirationsteorierna hopar sig.

I vilket fall som helst är det busenkelt att ta färjan från Köpenhamn till Ven och efter knappt 2 timmar är man framme – inte långt ifrån det svenska fastlandet. Från hipp storstad till cykla på landet, provsmaka svensk whisky och åka häst och vagn.

Bornholm – solskensön

Mitt ute i Östersjön, inte särskilt långt från den skånska kusten, ligger Bornholm och guppar. I motsats till Ven så har Bornholm tillhört Sverige, men ville av någon förunderlig anledning hellre vara danska, så i december 1658 frigjorde de sig från oss svenskar.

Bornholm är otroligt mysigt att besöka på sommaren, både med och utan barn. Här varvas historia med långsträckta stränder och medeltida runda kyrkor. Och den som vill unna sig en gourmetmåltid kan gå på restaurang Kadeau som har en stjärna i Guide Michelin.

Bada på stranden i Dueodde, se Nordeuropas största borgruin Hammershus eller varför inte få upp pulsen med Danmarks längsta linbana som slutar i den vackra Opalsjön? Och så ska du ju äta rökt sill, så klart.

Lolland & Falster – de danska Söderhavsoärna

Tigrar och åsnor i Knuthenborg safaripark, vattenlekland i Lalandia och störtbillig shopping den tyska Bordershoppen – kan man önska sig nåt mer barnfamiljen kan önska sig på semestern? Nej, eller hur? Åk till Lolland och Falster som faktiskt har mycket mer att bjuda på än man skulle kunna tro.