24 timmar i Dublin

Irlands lilla, stora huvudstad är inte nödvändigtvis vacker. Bitvis mysig med kullerstensgränder och irländska (!) pubar. Bitvis byggbullrig och tja… lite skitig helt enkelt. Och charmig. Och när du är gäller det att…

Se Trinity College med Book of Kells

Så här vackra bibliotek görs inte på många ställen. Lovar och svär på vår hamsters grav. Trinity College vadar i litterära anor – här har både Wilde, Beckett och Swift läst – och biblioteket med det berömda Long Room är en lisa för själen. Och fotografen.

Long Room på Trinity College

Gå i de litterära jättarnas fotspår

Leta upp en gammal bokhandel, dyk ner i James Joyce, Oscar Wilde eller Samuel Beckett. Ge dig ut på en litterär upptäcktsfärd, se Oscar Wildes hus och hans allt annat än stela staty. Just do it.

Lilla Winding Stair bookshop

Tunggungssjung på irländsk pub

Temple Bar må vara lite turistigt, men här kan du faktiskt barhoppa på onsdagkväll som om det var lördag. Drick Guinness och irländsk whiskey. Och på varje pub står någon som spelar Best of 90’s Rock så att just du kan sjunga med. Garanterat fritt från Despacito.

Merchants Arch Bar. Prova deras Bangers and Mash.

Och ett personligt tips – ät på underbara gastropuben The Old Spot. Ligger absolut inte i Temple Bar-området. God stämning, god mat, god service, goda viner… vad mer kan man önska sig?

Hjorten rekommenderas på The Old Spot

Släntra genom….

Mysiga gränder och långa shoppingstråk. På den ena sidan av floden Liffey har du Grafton Street, på den andra Mary Street. Ta en afternoon tea, ta bilder av Umbrella Street och fundera över om du ska börja jobba i Facebooks eller Googles höghusskrapor. Eller kanske helst inte?