Skagen – sill, stränder och Krøyer

Längst upp på toppen av Danmark ligger Skagen, berömt för Skagenmålarna, sina långa stränder och ett fantastiskt ljus som mjukt smeker sanddynerna. Ta med barnen hit och kombinera strand med konst, sill och segelbåtar.

Skagens Museum

Lär dig allt om Marie och P.S. Krøyer (glöm inte att se den förträffliga filmen Marie Krøyer först) och de andra målarna som blev kända för att ha verkat här under sent 1800- till tidigt 1900-tal. Förutom stor konst och historia, finns här ett barnrum där man kan experimentera sig fram till sina egna Skagenverk. Ta en titt på https://skagenskunstmuseer.dk


Kattegatt möter Skagerak

Ta det lilla tåget Sandormen ut till Grenen och stå med ett ben i varje hav. På bägge sidor av Grenen sträcker sig stränderna långväga – på den västra sida går det lite vildare till och på den östra är det mer långgrunt – och lä.

Råbjerg mile

Ett av Europas största områden med sanddyner som sedan över 300 år sedan har flyttat sig, lite som Danmarks svar på Sahara. Mer eller mindre. Var beredd på lite blåst och att tömma skorna på sand efteråt. Glöm inte att ta en titt på Den tilsandede kirke, kyrkan som med en flämtning försöker att åtminstone hålla sitt kyrktorn ovan sanden.

Ät sill, för bövelen

Det är helt säkert kriminellt att komma till Skagen utan att äta sill i olika former. Så klart i gott sällskap av danska smørrebrød. På Brøndums Hotell – Skagenmålarnas gamla häng, smakar det alldeles ovanligt bra. Men det gör det alltså nere i hamnen också. Och skulle du tröttna på sillen tar du bara musslorna istället.

Nallemuseum och lekplats

De allra minsta ska naturligtvis få lov att gå på Bamsemuseet där det vimlar av nallekonst, och nallar som busar och gör cirkuskonster. Mer spring i benen? Gå på lekplatsen framför Kulturhuseet Kappelborg – här finns både sjörövarskepp, studsmatta, skaterbana och mycket annat.


Undvik gärna…

Vecka 29. Om inte du förtvivlat gärna vill vara här under den så kallade københavnerugen, den veckan då Köpenhamns vackra och rika ungdomar kommer hit för att festa järnet. Om inte det är det du också vill alltså. Då ska du definitivt komma hit. Kan ju i så fall med fördel kombineras med en sväng till Båstad i samma veva, så kan man närstudera både det danska och svenska festfolket. Vecka 29 varje år. Hit me.…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s