En smak av Köpenhamn

Köpenhamns gastroliv är för många lika med Noma och stjärnkocken René Redzepi, och det finns en mängd Michelinrestauranger att välja mellan. Men helt ärligt, vem har råd att äta Michelin-style dagarna i ända? Om du också tillhör den breda skaran av skattebetalare med medioker till någorlunda godkänd inkomst som vill äta god mat till goda priser – ta en titt här.

Glöm förresten inte att danskans “frokost” betyder lunch, inte frukost. Svensk frukost heter “morgenmad” på danska. Nedanstående lista har för övrigt tagits fram i en subjektiv omröstning med mig själv.

Bästa brunchen – Toldboden

Hav möter industridesign på populära Toldboden, inte långt från den mycket lilla sjöjungfrun och drottningens egen brygga med tillhörande paviljong. Älskar, älskar, älskar deras brunch där man kan frossa i allt hjärtat begär – spareribs, lax, räkor. Granola, frukt, brownies. Dessutom odlar Toldboden de flesta av de grönsaker som de använder på egen gård, och värmen som alstras i köket används till att värma upp lokalerna. God brunch med gott samvete. 225 kr för vuxna, halva priset för barn under 12 år – barn under 2 äter gratis.

Bäst med bebis – The Laundromat Café

Underbart avslappnat koncept som började för många år sen som tvättservice och café på en och samma gång. Som svensk besökare i Köpenhamn lär du knappast behöva tvätta, så det är tur att det dessutom är ett helt förträffligt ställe för familjer med små barn. Menyn består av sandwiches, hamburgare, milkshakes, kaffe och mycket mer, och den som är spelsugen kan spela yatzy, schack och backgammon. Laundromat Café finns på tre ställen i Köpenhamn, och på Frederiksberg och Østerbro finns ett lekområde till barnen.

Bästa spelcaféet – Bastard Café

Älskar du att spela brädspel med familj och vänner? Då ska du boka bord på Bastard Café. Här finns tusentals spel, massor av kaffe och till och med personal som kan hjälpa till med spelen om man har frågor. Oslagbart bra café för den som vill leva ut sitt brädspelsberoende i 🙂

Bästa smørrebrød – Sans Souci

Den danskaste av alla maträtter är så klart smörrebröd. När man kommer från Danmark är det en självklarhet att man inte kan kombinera alla brödsorter med allt pålägg . Räkor kan bara ätas på ljust bröd, och visste du förresten att varm leverpastej med rödbetor på rågbröd smakar förtjusande gott?

Franskklingande Sans Souci har sitt namn till trots fantastiska danska smörrebröd. Unna dig en lunch med stekt sill, rödspätta, tatar… och till det tar du helt klassiskt öl och snaps eller vitt vin – och om du inte är avslappnad, nöjd och belåten efter den lunchen är det faktiskt nåt fel. På dig, inte på maten.

Bästa hippa stället – PS Bar & Grill

Cool mat serverad av cool personal i coola lokaler mitt i city. Det är PS Bar & Grill. Du kan äta i baren, på terrassen, galleriet eller själva restaurangen. Som huvudrätt väljer du kött, fisk eller mittemellan och kombinerar fritt med olika tillbehör. Torsdag-, fredag- och lördagskvällar ackompanjeras din middag av DJ:s toner, så om du vill fria till den enda rätta eller ta med hörapparats-utrustade farmor ska du möjligtvis välja ett ställe med mindre puls.

Bästa kött – Mash

Har du inte flugit till Thailand i år? Då kan du unna dig ett besök på Mash. Annars får du nog vänta tills nästa år. Men då smakar det desto godare. Mash är inte direkt billigt, men so worth it! Finns i olika uppsättningar i olika delar av Köpenhamn, men köttbitarna är lika saftiga överallt.

Mash Penthouse ligger på 12:e våningen på Tivoli-hotellet.

Bästa fisk – Kødbyens fiskebar

Det kan låta skumt att man hittar en fantastisk fiskrestaurang mitt inne i Kødbyen, Köpenhamns motsvarighet till New Yorks Meat Packing District, men inte desto mindre är det helt sant. Här på fiskebaren kan du frossa i ostron, musslor, hälleflundra och fiskar du faktiskt inte har hört namnet på tidigare. Och glöm inte att gå på toaletten – det är en upplevelse i sig själv.

Bästa restaurang med cocktailbar

I Kødbyen hittar du många bra uteställen – ett av dem är NOHO. Börja med en drink i baren, dyk ner i deras fusionmeny och lova att beställa deras Duck Sliders – fabulous. Och så avslutar du med en drink i baren. Också fabulous.

Bästa organiska takterrassen – Gro Spiseri

Gro Spiseri ligger på en takterrass mitt på Østerbro, omgiven av växter som tillhör Østergro, Danmarks första takodling. Beroende på vädret äter du antingen utomhus eller i växthuset, alltid på långbänkar där alla sitter tillsammans. Maten serveras som set menu, antingen med kött/kyckling eller vegetariskt, men alltid organiskt och ackompanjerad av spännande naturviner. Boka i förväg, det är begränsat antal platser.

Bästa whiskybaren – Lidkoeb

Faktiskt är Lidkoeb en bar i flera våningar – man irrar in genom en bakgård från Vesterbrogade – och whiskybaren ligger allra längst upp. Ta plats i en skinnsoffa en kall vinterkväll och titta djupt in i brasan med en whisky i handen.. Vad mer finns det att tillägga? Helt klart en whiskyälskares dröm, men menyn bjuder på så många goda whiskycocktails att alla kan gå hit.

Lidkoeb. Är. Stämning. Whisky. Kärlek. Gå. Hit. Nu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s