En smak av Sydamerika

Känns den svenska sommaren lite svajig i år? Bjud på ett sydamerikanskt smakpotpurri, så stiger temperaturen i köket.

För lite mer än ett år sedan reste jag genom Ecuador och förlorade mitt hjärta till det lilla landet med de många vulkanerna, den tropiska regnskogen och inte minst magiska Galápagos. Men hör och häpna – i lilla Höganäs, mitt i den skånska myllan, kan man minsann hitta en ersättning som heter duga. Här bor nämligen Ana och Gustavo, och deras familj driver chokladfarmen San José i Ecuador. Men om du – precis som jag – blir sugen på sydamerikanska smaker här hemma i Sverige, är det hos deras Harvest of Ecuador du ska beställa.

För att få rätt start på kvällen (eller eftermiddagen!) får vi börja med en fördrink. Och med den här fantastiska ginen från Ecuador – Crespo – kommer dina smaklökar garanterat att le hela vägen hem från Systembolaget.

Gin Fizz med en passionsfruktstwist

Ingredienser till en drink

 • 3 cl Crespo London Dry Gin (jadå, det ska nog smaka gott med en annan gin också, men den här är alltså suverän!)
 • 2 cl passionsfruktsjuice
 • 1,5 cl ljus sirap
 • 1 äggvita
 • Isbitar
 • En skvätt mineralvatten

Blanda gin, passionsfruktsjuice, ljus sirap och äggvita i en shaker. Skaka ordenligt. Lägg ner ett par isbitar i shakern och skaka igen. Häll upp drinken och toppa med mineralvatten efter tycke och smak. Så enkelt. Så gott.

Tonfiskceviche med avokado på en bädd av plantain chips

Ceviche äts i många syd- och centralamerikanska länder, bl.a. Mexiko, Peru och Ecuador och består av rå fisk (eller räkor) som marineras i lime eller citron. Det här receptet har en asiatisk touch och smakar alldeles förträffligt tillsammans med en t.ex. en tysk riesling (själv är jag svag för pärlande fräschingen Dr Pauly-Bergweiler).

Ingredienser till 2-4 personer

 • 200 gram rå tonfisk (sashimikvalitet)
 • 1-2 avokador
 • Färsk koriander
 • 2 lime (zest och juice)
 • Färsk ingefära (ungefär i tumstorlek)
 • 1 tesked sesamolja
 • 3 matskedar olivolja
 • 2 matskedar asisatisk sojasås
 • En påse plantain chips (chips från matbananer, men nachos funkar också fint)

Finhacka en knippa koriander, hacka avokadon och tonfisken i småbitar. Lägg ner tonfisken i en skål. Blanda zest och saften från 2 lime tillsammans med den skalade och finhackade ingefära, sesamolja, olivolja och sojasås. Provsmaka så att det blir en balanserad smak. Häll dressingen över tonfisken – tänk på att tonfisken börjar tillagas i limen, så den ska inte ligga för länge. Det är inte säkert att du tycker att all dressing behövs – provsmaka dig fram till vad du tycker är lagom. Lägg upp dina plantain chips (eller nachos) på ett serveringsfat och lägg försiktigt tonfisken ovanpå. Toppa med avokado och koriander – voila!

Lammfilé i choklad- och rödvinssås

Choklad i sås till kött? Helt klart veckans bubblare, men är smakrikt, överraskande lättlagat och inte minst väldigt gott. Det här är helt enkelt ett recept för dig som prova något annat än brunsås 🙂

Ingredienser till 4 personer

 • Lammfilé till 4 personer (kalvkött fungerar också fint)
 • 1 1/2 glas rödvin
 • 8 rutor av 80% choklad från Harvest of Ecuador (finhackat)
 • Ett knippe färsk, finhackad timjan
 • Vitlökspulver
 • Kanel
 • 1 lagerblad
 • Olivolja, salt och peppar

Värm upp olivoljan i en stekpanna och lägg ner köttet. Salta, peppra och strö på lite vitlökspulver. Stek köttet ett par minuter på bägge sidor och ställ det sedan till sidan. Lägg in köttet i aluminiumfolie och sätt in det i ugnen i cirka 10 minuter på 180 grader.

Sätt tillbaka stekpannan på spisen. Nu använder du stekfettet som bas till såsen. Först häller du i vinet. Sedan lägger du i lagerbladet, din finhackade timjan, lite peppar och en smula kanel. Låt det koka ihop ett par minuter. Tillsätt sedan chokladen och låt såsen tjockna. Smaka av – tillsätt vatten (och lite socker ) om det smakar för starkt.

Servera med potatismos och ett stor glas rödvin 🙂

Chokladmousse

En sak har jag lärt mig: Alla måltider kan avslutas med chokladmousse. Och hallon!

Ingredienser till 4-6 personer

 • 100 gram mörk choklad (beställ från Ana så får du prisvinnande sådan!)
 • 3 dl vispgrädde
 • 3 ägg (1,5 äggvita och 3 äggulor)

Vispa grädden hårt. Vispa äggulorna. Vispa sedan äggvitan hårt (gör det klassiska håll-över-huvudet-testet). Smält chokladen i vattenbad på spisen. Var noga med att det inte kommer vatten i chokladen när den håller på att smälta, då skär den sig. Rör ner äggulorna i chokladen medan den fortfarande är på spisen (så håller den sig varm). Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd försiktigt ner äggvitorna. Ställ in i kylen i en timme. Pynta med hallon eller andra bär till serveringen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s