Gratis med barn i Köpenhamn

Med en femteplats på The Economists berömda Big Mac-index är den danska huvudstaden allt annat än billig. Men inte desto mindre rasande fantastisk, avslappnad och skön…! Så här kommer sex tips på gratis (nästan) aktiviteter med barn:

Köpenhamnska city bad

Köpenhamn har i skrivande stund 8 badplatser mitt inne i centrum, så det är bara att ta med badbrallorna och en handduk och hoppa i! Det är kommunen som står för badplatserna som är helt gratis och vissa, t.ex. Islands Brygge, är bemannade med livräddare på dagstid. Hoppa i från Reffens badbrygga efter en omgång sydamerikansk streetfood, eller se kvällssolen lysa upp operahuset efter ett kvällsdopp vid Ophelia Plads.

Coffee workshop på Reffen

Låt barnen leka på Reffens eminenta skatebana medan du lär dig allt som finns att lära sig om kaffets värld hos Nordhavn Coffee Roasters – från den gröna bönan första spirande skott till skörd, utrustning och vilken filosofi som ligger bakom, till en efterlängtad kopp kaffe. Helt gratis, varje lördag kl 16 hela sommaren.
Ville du veta vad Reffen är? Ett stort street food-område vid vattnet, ganska nära operahuset. Du tar dig dit – nästan gratis – med kollektivtrafikens båtar, “havnebus” som går regelbundet från Nyhavn. Du kan dessutom ta dig hela vägen ut till Lilla sjöjungfrun och till operahuset och det nybyggda biblioteket Den Sorte Diamant för en spottstyver.

Vackra vyer från tornet på Christiansborg

Gå längst upp i tornet på Christiansborgs slott och njut av den fantastiska utsikten – helt gratis! Christiansborg har en över 800-årig historia och här sitter idag den danska riksdagen – Folketinget – men även Högsta domstolen och det danska kungahuset har representationslokaler här. Du kan med andra ord känna dig lite lagom gratis-royal på hög höjd i tornet 🙂

Christiania

Den berömda fristaden Christiania saknar motstycke. Med rötter i 70-talets hippieanda är området präglat av hus byggda som inte nödvändigtvis hålla sig till arkitektoniska normer, bohemiska hantverkare, musik, veganska restauranger, en mysig julmarknad och tja, en viss mängd hasch. Grundtanken är att alla ska kunna leva fritt och utveckla sig själva, alla beslut tas i demokratiska, lättare kaotiska och utdragna möten, och kostym med slips känns långt borta. Faktum är att det länge har varit kö till att få flytta in, men det debatteras fortfarande med jämna mellanrum om huruvida Christiania ska få lov att finnas kvar.

Undvik Pusher Street om du kommer med barn, det kan kännas lite överväldigande. Här råder för övrigt fotoförbud. I övrigt får man gärna gå runt och se sig om eller ta en guidad rundtur för 60 DKK.

Glyptoteket tisdagsgratis

Varje tisdag är det gratis att gå in på det här Ny Carlsberg Glyptotek som tar med hela familjen på en resa till grekiska statyer, egyptiska mumier (och ja – man kan faktiskt se ett mumiefinger sticka ut…!) tillsammans med franska och dansk konst. När benen blir lite trötta tar man en paus i den tropiska Vinterträdgården och funderar på hur ens eget finger kommer att se ut om tusen år sisådär.

Ät en röd pølse. Så gratis mat kan bli.

Maten är något som verkligen kan kosta skjortan i Köpenhamn, men något av det mest danska som finns är däremot inte dyrt. Och nej, den röda korven har inte så mycket smak som den har färg, så den som vill ha en större smakupplevelse man med fördel välja en annan korv. Korvkiosker finns lite överallt, man behöver inte leta länge. Och i baconets hemland har det minsann funnits veganska alternativ långt innan det fanns veganer. Beställ en “kradser” så får du en dansk hot dog med bröd, lök, senap och ketchup. Minus korven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s