The Keys

Att ta bilen och köra söderut från Miami mot den tropiska ögruppen är en numera klassisk biltur. Från de lite hektiska motorvägarna runt Miami kommer man snart till en lång rak körsträcka som kantas av diverse caféer, krimskrams- och strandbutiker och naturligtvis mängder av Dunkin Donuts, Applebees och Wendys. The Keys förbinds av inte mindre 42 broar, dene mest berömda är förmodligen 7 Mile Bridge. Man kan även flyga inrikes från t.ex. Miami till Key West, men då missar man alla de härliga öarna där emellan.

Key Largo

Key Largo är den största och ligger närmast Miami, man kan faktiskt åka hit på en dagsutflykt från Miami. Om du vill dyka eller snorkla finns här gott om möjligheter. Vi tog med ungarna på en snorkelbåt i John Pennekamp National Park och vi snorklade både inne i nationalparken och åkte ut till ett rev lite längre ut.

Var ska man bo?

Det finns massor av boende att välja mellan när kommer ner till The Keys. Vi bodde på Holiday Inn på Key Largo. Rummen är – som överallt i Florida – stora och med två dubbelsängar, här finns en liten terrass utanför rummet, två pooler och en jacuzzi. Poolerna har öppet till sent på kvällen och det är ljuvligt att växla mellan poolbaren, poolen och solstolarna utan att alltför stora beslut ska tas.

Key West

Alla öarna man passerar från Key Largo söderut har sin egen charm. Vi valde att fortsätta hela vägen till Hemingways bohemiska Key West, som nästan nuddar Kubas kuster. Här sprätter Key West Chicken runt lite överallt, akrobater fångar publikens uppmärksamhet i solnedgången och musik strömmar ut från mer än en öppen bar.

Första gången i Key West? Då ska du …

Old Town Trolley Tour

Hoppa ombord på den här spårvagnen där du och barnen lätt kan hoppa på och av igen som det passar. Chauffören guidar samtidigt som hen kör och du får reda på massor om Kay West. Dessutom är det lätt sätt att ta sig till Hemingway House, Southernmost Point, Duval Street och Mallory Square – det händer ju nämligen att det blir så varmt här att det är skönt att slippa gå.

Duval Street

Duval Street är ett måste för förstagångsbesökaren. Här blandas turistbutiker med konsthantverk, barer och caféer. Shoppa på dagen och festa på kvällen med andra ord.

Southernmost Point

Den sydligaste punkten i kontinentala USA. Nästan alla tar en bild här, bestäm själv om det är ett måste eller något man med lätta ben hoppar över.

Se solen gå ner över Mallory Square

Solnedgången är helt spektakulär vid Mallory Square och den firas med en mängd uppvisningar av jonglörer, musiker och akrobater som underhåller någon timme innan solen försvinner ner i havet varje kväll. Runt omkring finns en mängd restauranger och barer.

Det är så här: Du har inte varit i Key West om du inte har sett solen gå ner över Mallory Square. Så vad väntar du på?

Hemingway Home

Det kan vara svårt för små barn att se charmen med Hemingways hus, men det är det inte för vuxna. Om du inte är en renodlad Hemingway-expert när du kommer, så lovar jag att du får lust att bli det när du går. Från Chicago till Paris, Key West, Kuba och Michigan, med långa vistelser i Italien, Spanien, Kina, Afrika… de hemingwayska upplevelserna i när och fjärran tar ingen ände. Huset är en sann inspiration att vandra runt i och om barnen blir otåliga kanske de leka med de mer än 50 katterna med 6 tår på framtassarna (katter har normalt sett 5).

Var ska man bo?

Var ska man bo när man är här? När man ska välja boende är det ingen dum idé att fundera på om man vill bo nära centrum med Duval Street, nattliv och shopping, eller hellre lite längre bort i lugn och ro. Vi valde det senare. Och jag kan inte nog rekommendera Parrot Key Hotel & Villas – ett sant tropiskt paradis som överträffade alla våra förväntningar.

Här bor man i en slags tvåvånings-bungalows, vilket innebar att barnen hade sitt eget sovrum på första våningen och vi hade vårt eget sovrum på andra våningen. Dessutom fanns här ett litet kök, vardagsrum och en balkong på var sida av bungalowen, en som vetter mot poolområdet och en utåt (olika utsikt beroende på var du bor). 4 pooler i mitten tillsammans med poolbar/restaurang som toppas av fantastiskt service – allt från parkeringsservice och bagagebärare till fantastisk restaurangpersonal. Vi kände oss som i sjunde himlen – behöver jag säga att vi kommer tillbaka?

Smathers Beach

Stranden då? Jodå, Smathers Beach är en palmkantad sådan, men faktiskt inte särskilt stor. Det finns food trucks där man kan köpa tacos, och en kiosk som säljer dricka och hyr ut solstolar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s